آیا هر لرزشی در اندامها به علت بیماری پارکینسون است؟

انواع لرزش (ترمور)

طبقه بندی لرزش ها به صورت زیر انجام می گیرد:

لرزش فیزیولوژیک
اگرچه چنین لرزشی در بیشتر موارد زیاد قابل توجه نیست اما هر فردی می تواند چنین شرایطی را داشته باشد.برای اینکه چنین لرزشی را درک کنید دست هایتان را کمی باال بیاورید و انگشتان دست تان را باز کنید.حال متوجه کمی لرزش می شوید؟

زمانیکه اضطراب، خستگی یا محرک های دیگری همچون مصرف کافئین، تب ، ترک الکل، قند خون پایین، مصرف برخی از داروها و پرکاری تیرویید را تجربه می کنید ممکن است چنین لرزشی بیشتر از قبل مشهود باشد.

لرزش اساسی(فامیلیال)
لرزش اساسی رایج ترین و شایع ترین شکل لرزش است و حدود۵درصد از جمعیت جهان را درگیر خود می کند. این نوع لرزش به آرامی پیشرفت می کند و معموال در افراد بالای ۴۰ سال دیده می شود.

این لرزش فعالیتی است و معموال دست ها را در گیر می کند یعنی به هنگام استفاده از دست برای انجام فعالیت های روزانه بیشتر دیده می شود و در درازمدت منجر به اختالل عملکرد فرد می شود.
این لرزش ها باتحریک احساسات، بروز استرس یا خستگی فیزیکی بدتر می شود.
لرزش اساسی معموالسابقه خانوادگیدارد اما یک ژن واحد برای تعریف چنین اختلالی وجود ندارد.

درمان:

اگر دارویی استفاده شود،پروپرانول و پریمیدونقابل قبول ترین درمان های موجود خواهند بود.
•به خاطر داشته باشید که هیچ دارویی بدون عارضه جانبی نیست.پس باید خطرات و مزایای داروها را سبک و سنگین کنید و بر اساس شرایطی که دارید بهترین گزینه را به کمک پزشک انتخاب کنید.

لرزش ارتواستاتیک

در این نوع لرزش، وقتی فرد به حالت ایستاده قرار می گیرد پاها دچارلرزش می گردد.
•فردی که لرزش اورتواستاتیک دارد ممکن است متوجه چنین شرایطی نباشدو بعد از ایستادن بر روی پاهایش احساس عدم تعادل نماید.وقتی فرد در این شرایط بر روی زمین می نشیند یا قدم برمی دارد عالیم بلافاصله بهبود می یابد.
درمان:

چنین لرزشی را می توان با کلونازپام یا سدیم والپروات و دیگر داروها درمان کرد.

لرزش دیستونی
دیستونی نوع اختالل حرکتی است که در آن عضالت به طور غیر ارادی منقبض می شوند و باعث ایجاد وضعیت بدنی غیر عادی می گردند که بسیار دردناک است.
برخالف سایر اشکال لرزش، حرکت کردن یا نگه داشتن بدن در وضعیت خاصچنین شرایطی را بدتر می کند.
لرزش دیستونی ممکن است با استراحت یا با لمس کردن بدن بهبود یابد.
درمان:

بیماری دیستونی و لرزش مرتبط با آن اغلب از طریق تزریق سم بوتولینیومو تجویز برخی داروها انجام می
شود.

لرزش مخچه ای

لرزش زمانی بدتر می شود که انگشتدست به هدف نزدیک می گردد.همانطور که از نامش پیداست چنین لرزشی به خاطراسیب به مخچه یا مسیرهای آن (سکته مغزی,ام اس و)….در مغز رخ می دهد.
این نوع لرزش کند است و می تواند در همه جهات رخ دهد.

متاسفانه روش آسانی برای درمان لرزش های مخچه ای وجود نداد واگر ممکن بود باید علل زمینه ای هدف قرار داده شود.

لرزش پارکینسونی
لرزش پارکینسون زمانی قابل توجه خواهد بود که دست هایتان را درحالت استراحت نگه دارید.همانند سایر لرزش ها، این نوع لرزش هم با استرس بدترمی شود.
چنین شرایطی همیشه به خاطر بیماری پارکینسون رخ نمی دهد اما می تواند توسط سایر اختالالت تخریب کننده اعصاب، داروها، عفونت یا سم های وارد شدهبه بدن رخ دهد. اگر لرزش به خاطر بیماری پارکینسون ایجاد شده باشد معمولا دریک طرف از بدن آغاز می شود و اغلب عالیم همراه از جمله کندی حرکات و سفتی نیز وجود
دارد. در چنین شرایطی لرزش های فرد را می توان باداروی لوودوپایا سایر داروهای مرتبط درمان کرد.

درمان انواع لرزش
رژیم غذایی مناسب و سرشار از سبزیجات و میوهها از جمله فاکتورهایی هستند که می توانند نقش مهمی در کنترل بیماری عصبی داشته باشند.
حذف سیگار و الکل و کاهش مصرف کافئین هم در درمان لرزش بسیار تأثیرگذار هستند.هیدراته کردن بدن با مصرف روزانه۴تا۶فنجان آب، راهی دیگری برای درمان لرزش دستها است.
انجام تمرینات ورزشی برای لرزش دست بخصوص تمرینات که مربوط به ناحیه دست و بخصوص مچ دست میشوند، لرزشهای شما را کاهش میدهد.
انجام تکنیکهای تمدد اعصاب و ماساژ درمانی می تواند کمک زیادی به درمان آن ها بکند.همچنین نباید از خواب کافی و استراحت نیز غافل شد.
قرصهای بتابلوکر(نظیر پروپرانولول)، لوودوپا، پریمیدون و داروهای ضد تشنج از مهم ترین داروهای لرزش دست به شمار می آیند.
در مواردی هم که درمانهای دارویی و تمرینات فیزیوتراپی جواب نمیدهد پزشک از عملهای جراحی مثل تاالموتومی و یا تحریک عمیق مغز برای رفع لرزش استفاده میکند.

پس نتیجه می گیریم!
•لرزش دست ها در هر سن و سال می تواند رخ دهد و علل مختلفی دارد.
•هر لرزشی در اندام ها نشانه بیماری پارکینسون نیست.
•اگر لرزیدن دستهایتان شدید است و در مدت زمانهای کوتاهی رخ میدهد و باعث ایجاد اختالل در زندگی روزمره شما شده است، بهتر است به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
•در بیماران مبتال به پارکینسون لرزش اغلب در حالت استراحت و یک سمتبدن شروع می شود و کم کم افزایش می یابد.
•درمان لرزش براساس علت شامل برطرف کردن بیماری زمینه ای,کاهش استرس و تغییر الیف استایل,دارو درمانی ,کاردرمانی و فیزیوتراپی و گاهی نیاز به جراحی تحریک عمیق مغز می باشد.

نویسنده: انجمن خیریه پارکینسون اصفهان

انجمن خیریه پارکینسون اصفهان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *